KAINUUN RASTIVIIKKO - Suunnistus- ja lomaviikko 

Lapsille, nuorille, aikuisille, veteraaneille, perheille, kaveriporukoille, iltarastikävijöille, kuntosuunnistajille, kilpasuunnistajille ja huippusuunnistajille.

Yleistä Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikosta

Kainuun Rastiviikon viehätys syntyy elämyksistä, joita vain Kainuun ainutlaatuiset suunnistusmaastot, rikas kulttuuri ja puhdas luonto pystyvät tarjoamaan. Rastiviikko tarjoaa monipuolista suunnistustarjontaa sekä lomaelämyksiä suunnistajille ja yleisölle, jotka ovat kiinnostuneita suunnistuksesta ja/tai vierailusta Kainuussa. Rastiviikko on yksi Suomen suurimmista suunnistustapahtumista.

Suunnistusviikko jota järjestetty vuodesta 1966

Kainuun Rastiviikko on Kainuun maakunnassa vuosittain järjestettävä kansainvälinen suunnistustapahtuma ja Suomen suurin suunnistusviikko, joka on järjestetty vuodesta 1966 alkaen. Suunnistusviikolle osallistuu kaikentasoisia ja -ikäisiä suunnistajia - vasta-alkajia, iltarastikävijöitä, kokeneempia kuntosuunnistajia, kilpasuunnistajia sekä aivan maailman terävimmän kärjen huippusuunnistajia. Ikäsarjoja Kainuun Rastiviikolla on alle kouluikäisten rastiralli-seikkailusta kilpasarjojen 95-vuotiaiden sarjaan. 

Kainuulaisia perinteitä kunnioittava Kainuun Rastiviikko on maailman toiseksi vanhin suunnistusviikkotapahtuma, ja sitä on järjestetty 55 kertaa. Vuonna 2017 juhlittiin Kainuun Rastiviikon 50-vuotista taivalta Juhlavuoden merkeissä Kuhmon Rastinkylällä. Rastiviikolle osallistuu vuosittain 4 000 - 10 000 kilpasuunnistajaa, kuntosuunnistajaa ja yleisöä, minkä johdosta tapahtuma on yksi Suomen suurimmista harrasteliikuntatapahtumista. Suunnistustapahtumana (myös kuntosuunnistustapahtumana) Kainuun Rastiviikko on Jukolan viestin jälkeen Suomen suurin tapahtuma houkutellen joka vuosi Kainuuseen 1500-2500 kuntosuunnistajaa ja iltarastikävijää. Vuonna 2013 Suunnistuksen MM-kisojen yhteydessä järjestetylle Kainuun Rastiviikolle osallitui 9166 eri suunnistajaa kilpa- ja kuntosarjoihin.

Koko perheen suunnistus- ja lomaviikko

Kainuun Rastiviikko on koko perheen yhteinen suunnistusviikko ja samalla lomaviikko perheille, kaveriporukoille, seuroille ja muille suunnistuksesta innostuneille harrastajille. Suunnistusviikolla on metsässä yhtä aikaa sekä suunnistusharrastuksen aloittelijoita (kuntosuunnistajat ja iltarastikävijät) että aivan maailman huippusuunnistuksen kärkinimiä etsimässä samoja rasteja. Rastiviikko tarjoaa monipuolisen suunnistus- ja lomanviettoelämyksen kaikille suunnistajille sekä muille suunnistuksesta kiinnostuneille. Rastiviikon kilpailukeskus tarjoaa ajanvietettä myös perheen pienimmille samalla, kun aikuiset voivat keskittyä suunnistukseen, joten tapahtumasta nauttii vaivattomasti koko perhe.

Monipuolisia kuntosuunnistusratoja Kainuun Rastiviikon suunnistusviikolla – jo vuodesta 1997

Kainuun Rastiviikolla on ollut jo usean vuoden ajan avointen sarjojen puolella Suomessa järjestettävien suunnistustapahtumien osalta kattavin valikoima eritasoisia kuntosuunnistusratoja. Iltarastikävijöille ja muille kuntosuunnistajille Kainuun Rastiviikolla on tarjolla monipuolinen kuntosuunnistusviikko.

- Kainuun Rastiviikko oli itseasiassa ensimmäinen suunnistusviikkotapahtuma Suomessa, joka otti kuntosuunnistuksen mukaan tapahtuman sarjavalikoimiin kertoo KRV-historiakirjan Kainuun Rastiviikko 50 vuotta – suunnistusta ja lomaa (2017) toimittanut ja kirjoittanut Aila Flöjt.

- Ensimmäisen kerran Rastiviikolla kuntosuunnistus oli mahdollista vuonna 1997 Kuhmon Romuvaarassa – tuolloin tarjolla oli Kunto B ja Kunto C -radat, Flöjt jatkaa. Seuraavana vuonna (1998) Kajaanissa kuntosuunnistajille järjestettiin jo oma kuntoinfon neuvontapiste (nykyään nimellä avoimet sarjat info), jotta asiakkaita pystyttiin paremmin palvelemaan; itseasiassa - jos ollaan ihan tarkkoja, niin periaatteessa kuntosuunnistus oli Rastiviikolla mahdollista ensimmäisen kerran jo vuonna 1994, kun Avoin Perhe-RR -sarja tuli KRV:n valikoimaan, Flöjt tarinoi pilke silmäkulmassa.

Osallistujat aloittelijoista huippusuunnistajiin – vauvaikäisestä lähes satavuotiaisiin

- Nykyisellään osallistujamäärästämme jo lähes 50 % on avointen sarjojen kuntosuunnistajia, joten tällä hetkellä voidaan puhua suunnistustapahtumasta, jossa sekä suunnistuksen aloittelijat ja huippusuunnistajat juoksevat samoilla radoilla ja rasteilla, kertoo tapahtuman pääsihteeri Jukka Liuha.
- Esimerkiksi vuonna 2019 (Sotkamo/Tipasoja) meillä oli suunnistajia yhteensä 4379 eri henkilöä. Näistä kuntosuunnistajia oli yhteensä 2010 eri suunnistajaa, eli noin 46 % koko osallistujamäärästä. Vertailun vuoksi voisi ottaa esimerkiksi Puolangan Paljakassa järjestetyn vuoden 2010 KRV:n, jolloin itse olin ensimmäistä kertaa Rastiviikkoa järjestämässä; tuolloin kuntosuunnistajia oli noin 29 % koko tapahtuman osallistujamäärästä, Liuha muistelee.

Rastiviikko on tapahtumana sopiva lähes kaikille ikäryhmille vauvasta veteraaneihin.
- Esimerkiksi viime vuosina muksulassamme on ollut hoidossa vauvaikäisiä ja vastaavasti vanhin kilpasuunnistussarja on monena vuonna ollut 90-vuotiaille tai jopa 95-vuotiaille, kertoo kilpailutoimiston sihteeri Minna Rönkkö.

Muksulan välittömässä läheisyydessä järjestetään myös joka vuosi rastiralli, joka on seikkailullinen suunnistusrata perheen pienimmille.

- Muksulapalvelun lisäksi meillä on myös koiraparkki kilpailukeskuksessa, joten koirankin voi halutessaan jättää meidän hoidettavaksi siksi aikaa, kun käy itse suunnistamassa, Rönkkö valaisee järjestelyjä.

Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikko lyhyesti:

  • Neljä kilpailupäivää (kilpasarjat ja avoimet sarjat) ja kaksi välipäivää
  • Viikon aikataulu yleensä seuraavasti: 1.osakilpailu, välipäivä, 2.osakilpailu, välipäivä, 3.osakilpailu ja 4.osakilpailu
  • Kilpasarjoissa on ikäsarjat H/D8-95
  • Kuntosuunnistuksen kuntosarjoissa (avoimet sarjat) on 10 eri taitotasoa alle kouluikäisten lasten radoista kilpa- ja huippusuunnistajille tarkoitettuihin ratoihin
  • Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikolla (Kainuu MTBO Week) 4 eri osakilpailua sekä kilpasarjoille että kuntosuunnistuksessa
  • Kilpailukeskuksessa on seuraavat palvelut:
    • Ravintola- ja kahvilapalvelut (lounas, kahvila, grilli, keittopiste, herkkupiste, karkkia ja jäätelöä sekä pehmistä jne.)
    • suihkut ja vessat
    • lasten hoitopaikka (muksula)
    • rastiralli-seikkailurata
    • koirien hoitopaikka (koiraparkki)
    • urheiluvälinekauppoja ja paikallisia myyjiä (tuliaiset ja käsityöt)
    • pysäköintialueet
    • info ja avointen sarjojen info
    • seurateltta-alue
    • ja ennen kaikkea leppoisa Rastiviikon tapahtumatunnelma
  • Oheisohjelmassa lisäksi
    • Avoin sprinttisuunnistustapahtuma (KRV:n ensimmäisenä välipäivänä maanantaina viikolla 27)
    • Avoimet sprinttirastit (viikolla 27 tiistai-torstai, eri radat kuin maanantain sprinttisuunnistustapahtumassa)

Kainuun Rastiviikolla on neljä osakilpailua, ja kilpasarjoissa paremmuusjärjestys ratkaistaan näiden osakilpailujen yhteistuloksella. Eliitti-sarjoissa on viimeisenä päivänä takaa-ajo. Rastiviikon lukuisista kilpa- ja kuntosarjoista löydät taatusti omasi, jossa pääset kisailemaan sekä muiden että itsesi kanssa. Kilpasarjojen parhaimmisto palkitaan tietysti mahtavin palkinnoin, kun esimerkiksi Eliittisarjojen (H/D21E) parhaille on jaossa yhteensä 9000 euroa palkintorahaa. Myös kuntosarjoihin osallistuvien kesken arvotaan erilaisia tuotepalkintoja.

Oheisohjelmaa

Kilpailupäivien rasituksista voit palautua kahden välipäivän aikana, jolloin on mahdollista tutustua vaikkapa kainuulaiseen kulttuuriin, kunta- ja kaupunkielämään sekä viettää aikaa rentouttavien harrastusten, kuten retkeilyn, patikoinnin, melonnan, maastopyöräilyn, pyöräilyn, uinnin tai vaikkapa saunomisen parissa. Rastiviikon aikoihin Kainuussa järjestetään useita kulttuuritapahtumia, joihin kannattaa tutustua ko. paikkakunnan verkkosivujen kautta.

Hienoja maastoja ja huikeita maisemia

Kainuun alueen luontotyyppeihin kuuluu lukemattomat vaarat, puhtaat vesistöt sekä tiettömät erämaat mahtavine metsineen. Kainuun alueen suunnistusmaastot ovat myös hyvin vaihtelevia ja tarjoavat hienoja elämyksiä suunnistajille. Rastiviikolla pääset perinteisesti suunnistamaan (hieman vuodesta riippuen) erittäin nopeassa ja hyväkulkuisessa mäntykangasmetsässä (esim. Joutenlampi - tulossa vuonna 2024, Haverinen 2021 ja Tipasoja 2019) tai vaativassa huikeiden maisemia tarjoamassa vaaramaastossa (esim. Jämäsvaara - tulossa 2023, Äikänvaara 2022, Paljakka ja Vuokatinvaara).

Ystävällinen Kainuun kansa

Kainuulaiset ovat tunnettuja ystävällisyydestään ja vieraanvaraisuudestaan. Kainuun Rastiviikon palautteissa nousee joka vuonna positiivisesti esille leppoisa ja mukava tapahtumatunnelma sekä ystävällinen palvelu. Meille on tapahtumanjärjestäjinä tärkeää, että osallistujat viihtyvät tapahtumassamme ja mikäli kysymyksiä tai ongelmia tulee vastaan, niin pyrimme auttamaan ja palvelemaan mahdollisimman hyvin.

Useita eri majoitusvaihtoehtoja

Kainuun Rastiviikon majoitusvälitys tarjoaa tapahtumaan tulijoille useita eri majoitusvaihtoehtoja, joita ovat esimerkiksi: koulumajoitus, asuntolamajoitus, leirintäaluemajoitus, hotellit ja hostellit sekä ehdottomasti suosituimpia yksityisiä taloja, loma-asuntoja ja huoneistoja. Lisäksi Kainuun alueen kaupallisia majoituksen tarjoajia on erittäin runsaasti, joten varmasti tapahtumaan saapuminen ei jää majoituksen saatavuudesta kiinni.

Saapuminen Kainuuseen

Kainuuseen saapuminen on helppoa. Voit tulla Kainuuseen joko julkisilla kulkuyhteyksillä tai sitten henkilöautolla. Helpoiten Kainuuseen saavut omalla autolla, mutta myös julkisilla kulkuvälineillä saapuminen on helppoa. Lentoyhteyksissä kannattaa käyttää suoria lentoja Helsingistä Kajaaniin, Ouluun tai Kuopioon. Lentoasemilta voit vuokrata auton tai tulla bussilla tapahtumapaikkakunnalle.

Junat tulevat Kajaaniin Helsingistä, Turusta, Tampereelta, Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulusta. Kajaanin juna-asemalta voi saaapua paikkakunnalle linja-autolla. Kainuun Rastiviikon järjestämispaikkakunnalla on joka vuosi tarjolla järjestäjän tarjoama kisabussiyhteys, joka kulkee jokaisena kilpailupäivänä välillä kisakylä-kilpailukeskus-kisakylä.

Tapahtuman kehittäminen

Tapahtuman jatkuva kehitys on yksi Kainuun Rastiviikon tärkeimmistä tavoitteista. Tämän toteuttamisessa asiakkaidemme mielipiteiden kuuleminen on keskeisessä roolissa. Vuosittain teemme asiakaskyselyn tapahtumaan osallistuneille, jonka avulla pyrimme selvittämään, kuinka onnistuimme tapahtuman järjestämisessä. Rastiviikko pyrkii jatkuvasti kehittämään toimintaansa myös yhteistyöllä muiden suomalaisen suunnistuksen päätapahtumien, Jukolan viestin ja Fin5-suunnistusviikon kanssa.

Tulevat Kainuun Rastiviikko -suunnistusviikkotapahtumat

  • 56. Kainuun Rastiviikko 30.6.-5.7.2024 Kajaani, Joutenlampi
  • 57. Kainuun Rastiviikko 29.6.-4.7.2025 Sotkamo, Vuokatti
  • 58. Kainuun Rastiviikko 28.6.-3.7.2026 Suomussalmi

Vuodesta 2026 eteenpäin lähtökohtaisesti aina viikolla 27 (su-pe)

Tulevat Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko -tapahtumat

  • 3. Kainuun Pyöräsuunnistusrastiviikko 30.6.-5.7.2024 Kajaani

Tulevat Kainuu Trail Hossa National Park (Finland) -polkujuoksutapahtumat

  • 4. Kainuu Trail Hossa National Park (Finland) 29.6.2024 -polkujuoksu

Jaa tämä sivu sosiaalisessa mediassa

Verkkopalvelun alusta onstage © 2024 online.fi